به گزارش چوبر نیوز، بازگشت محموله صادراتی فلفل دلمهای کشور در هفتههای گذشته از مقصد روسیه خبرساز بود و در این بین اظهارنظرهای مختلفی در رسانهها مطرح شد اما برای روشن شدن موضوع، به سراغ تولیدکنندگان و مسئولان رفتیم.
بنا بر اعلام مسئولان و تولیدکنندگان، تغییر استانداردهای روسیه و ثبت نشدن چهار خانواده سموم کشاورزی مهمترین عامل جلوگیری از صادرات فلفل دلمهای به مقصد این کشور بوده است.
مغایرتهای فنی در تولید فلفل دلمهای کشور با استانداردهای غذایی روسیه
سرپرست سازمان جهاد کشاورزی استان مرکزی که بیشترین تولیدات فلفل دلمه ایی در این استان قرار دارد گفته: تمرکز بیشتر بر رعایت استانداردهای کشور روسیه برای صادرات فلفل دلمهای به این کشور در دستور کار سازمان جهاد کشاورزی و گلخانه داران این استان قرار دارد.
«علی صفری» به ایرنا گفته: استان مرکزی با تولید ۶ تا هفت هزار تن فلفل دلمهای در سال از جمله استانهای صادر کننده این محصول به کشور روسیه بوده است.
وی در تشریح علت برگشت محصول فلفل دلمهای از روسیه،هم گفته: وجود برخی مغایرتهای فنی در تولید فلفل دلمهای کشور و استان مرکزی با استانداردهای کشور روسیه از جمله موانع صادرات این محصول بوده و توصیههای لازم و پروتکلها برای رعایت این استانداردها به تولیدکنندگان استان ارایه شد.
سرپرست سازمان جهاد کشاورزی استان مرکزی از سفر هیات روسیه به این استان در آینده نزدیک خبرداد و گفته: حضور در واحدهای گلخانهای و هماهنگی لازم برای استمرار صادرات فلفل دلمهای به این کشور از برنامههای سفر این هیات به استان است.
صفری با یادآوری برخی استانداردهای خاص کشورهای مقصد برای نگهداری محصولات کشاورزی خاطرنشان کرده که : نیاز است مسائل و استانداردهای کشورهای مقصد برای صادرات محصولات کشاورزی به این کشورها در دستور کار تولیدکنندگان استان مرکزی و کشور قرار گیرد.
وی یادآور شد: با بروز مشکلی در فرآیند صادرات فلفل دلمهای به کشور روسیه، پیگیری برای رفع این موضوع و ادامه صادرات محصول به روسیه در دستور کار وزارت جهاد کشاورزی قرار گرفت.
تولید فلفل دلمهای در ۸۰ واحد گلخانهای اراک/ محصول صادراتی از نظر باقی مانده سموم در حد استاندارد است
رئیس هیات مدیره شهرک گلخانهای مهرگان(امان آباد) اراک در این خصوص گفت: ۱۰۷ هکتار اراضی گلخانهای در قالب ۱۱۰ واحد گلخانه در شهرک گلخانهای امان آباد این شهرستان در زمینه تولید سبزی و صیفی جات اشتغال دارند که ۸۰ واحد از مجموع این واحدها به تولید فلفل دلمهای و بقیه به تولید سایر محصولات صیفی و گل و گیاهان زینتی اشتغال دارند.
«محمد صالحی» با یادآوری بروز مشکل در صادرات فلفل دلمهای از کشور به روسیه افزود: جلوگیری از صادرات این محصولات، تغییر الگوی کشت و تولید سایر محصولات صیفی در این واحدها شده و افزایش تولید سایر محصولات کاهش قیمت و ضرر و زیان برای تولیدکنندگان را به همراه دارد.
وی ادامه داد: کاهش قیمت سایر محصولات صیفی در کوتاه مدت به نفع مصرف کننده بوده ولی در بلند مدت با خروج تولیدکنندگان از چرخه تولید و کاهش تولید، افزایش قیمت را برای مصرف کنندگان به همراه دارد.
رئیس هیات مدیره شهرک گلخانهای مهرگان(امان آباد) اراک تغییر مقررات صادرات و واردات در کشور روسیه را از جمله مهمترین عوامل جلوگیری از صادرات فلفل دلمهای از ایران به این کشور عنوان کرد و گفت: این کشور از ۶ ماه پیش مقرراتی را وضع کرده و به کشورهایی که به این کشور صادرات دارند خواسته این مقررات را رعایت کنند.
صالحی افزود: با وضع این مقررات، صادرکنندگان باید از ارسال محصولات کشاورزی که در تولید آنها از چهار نوع خانواده سم و مشتقات آن استفاده شده، خودداری کنند.
وی ادامه داد: بسیاری از این سمها پر ریسک و پر خطر نبوده و برای استفاده موجودات و انسان مضر نیستند و تولیدکننده بسیاری از این سمها کشورهای اروپایی بوده و در این کشورها نیز استفاده میشود.
رئیس هیات مدیره شهرک گلخانهای مهرگان(امان آباد) اراک اظهار داشت: این تغییر مقررات ۶ تا هفت ماه گذشته توسط وزرات کشاورزی روسیه به سفارت ایران و وزارت جهاد کشاورزی اعلام شده بود.
صالحی خاطرنشان کرد: فلفل دلمهای تولید شده در کشور از نظر باقی مانده سموم در حد استاندارد بوده و تنها دلیل جلوگیری از صادرات این محصولات به روسیه، تغییر مقررات در این کشور بوده و عدم اطلاع رسانی و انعکاس به موقع این مقررات به تولیدکنندگان مشکلاتی را ایجاد کرد.
وی، زمان تولید محصول فلفل دلمهای تا زمان رسیدن محصول به بازار روسیه را حدود ۱۴ روز عنوان کرد و گفت: مدت زمان صادرات و بازگشت این محصولات به کشور موجب شده برخی از آنها فاسد و معدوم شود.
رئیس هیات مدیره شهرک گلخانهای مهرگان(امان آباد) اراک اظهار داشت: برای جلوگیری از ضرر وزیان بیشتر به تولیدکنندگان فلفل دلمهای مقرر شده، تعاون روستایی برای حمایت از بخش تولید بخشی از این محصولات را خریداری کند.
صالحی افزود: با توجه به اشتغال ۸۰ درصد گلخانههای شهرک گلخانهای امان آباد اراک به فلفل دلمهای و توسعه گلخانههای کشور و افزایش تولیدات گلخانهای عدم صادرات این محصولات ورشکستگی بسیاری از تولیدکنندگان این بخش را به همراه دارد.
۹۰ درصد نیاز فلفل دلمهای کشور روسیه از ایران تامین میشود
یکی از گلخانه داران شهرک گلخانهای مهرگان(امان آباد) اراک نیز گفت: وزارت کشاورزی روسیه خردادماه امسال با ارسال نامهای به سفارت ایران در این کشور اعلام کردهاست که به دلیل عدم ثبت چهار نوع سم در این کشور، صادرات محصولاتی که این سموم در آنها استفاده شده به آن کشور ممنوع است.
مختاری افزود: این مهم توسط سفارت ایران در کشور روسیه چندین بار از طریق نامه اعلام شده و عدم اطلاع رسانی به تولیدکنندگان از جمله مهمترین عوامل بازگشت فلفل دلمهای به کشور بوده است.
وی ادامه داد: ۹۰ درصد محصول فلفل دلمهای کشور روسیه توسط ایران تامین می شود و فلفل دلمهای تولیدی کشور از نظر کیفیت و کمیت بی رقیب است.
این گلخانه دار شهرک گلخانهای مهرگان(امان آباد) اراک خاطرنشان کرد: کشور چین و ترکیه از جمله کشورهایی هستند که به روسیه صادرات فلفل دلمهای دارند و این کشورها به دلیل برخی محدودیتها نمیتوانند به صورت دائمی در طول سال محصول مورد نیاز این کشور را تامین کنند.
مختاری افزود: ایران اسلامی تنها کشوری است که در طول سال به کشور روسیه صادرات داشته و جلوگیری از واردات فلفل دلمهای افزایش قیمت این محصول را در روسیه به همراه داشته است.
وی اظهار داشت: اکنون متاسفانه فلفل دلمهای تولیدی کشور پس از تولید و بسته بندی به منطقه آستارا ارسال و در این منطقه با تغییر لیبل گمرک توسط تاجران کشورهای اوراسیا، به نام این کشورها به روسیه صادر می شود.
این گلخانه دار شهرک گلخانهای مهرگان(امان آباد) اراک، قیمت خرید فلفل دلمهای از تولیدکنندگان داخل کشور را کیلویی ۵۰ هزار ریال عنوان کرد و گفت: این محصول با قیمت هرکیلو یک میلیون و ۳۰۰ هزار ریال به کشور روسیه صادر میشود این اختلاف قیمت به جیب تاجران کشورهای اوراسیا میرود.
مختاری ادامه داد: فلفل دلمهای از جمله کالاهای استراتژیک کشور روسیه بوده و این روش صادرات موجب شده کمبود این محصول جبران شود.
وی افزود: با توجه به اینکه ایران از جمله مهمترین کشورهای تامین کننده محصول فلفل دلمهای بازار روسیه بوده و از سویی دیگر در این فصل، هیچ کشوری نمیتواند محصول مورد نیاز را تامین کند، جلوگیری صادرات غیرمستقیم، افزایش بهای این محصول در کشور مقصد و نفع تولیدکنندگان داخلی را به همراه دارد.
این گلخانه دار شهرک گلخانهای مهرگان(امان آباد) اراک با یادآوری سفر هیات روسی به کشور و استان مرکزی گفت: امید است با سفر این هیات به کشور و مذاکره مسئولان مشکل تولیدکنندگان برطرف شده و از بروز ایجاد ضرر و زیان بیشتر برای فعالان این بخش جلوگیری شود.
ظرفیت صادراتی فلفل دلمهای در استان مرکزی چهار هزار و ۶۰۰ تن است
مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان مرکزی نیز توضیح داد: ۱۰۷ واحد گلخانه و ۴۵ هکتار اراضی گلخانهای در این استان وجود داشته و سالانه هشت هزار تن فلفل دلمهای در این واحدها تولید میشود.
«علی اصغر زارعی» افزود: چهار هزار و ۶۰۰ تن فلفل دلمهای تولیدی واحدهای گلخانهای استان مرکزی به خارج از کشور صادر می شود.
وی ادامه داد: صادرات محصول فلفل دلمهای تولیدی استان مرکزی و کشور به دلیل تغییر برخی استانداردهای ارزیابی محصولات کشاورزی روسیه به این کشور قطع شده که صادرات مجدد این محصولات در دستور کار وزارت جهاد کشاورزی قرار دارد.
مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان مرکزی خاطرنشان کرد: کشور روسیه تا پیش از این گواهی سلامت و قرنطینهای را از ایران درخواست نمیکرد که از این پس، خواستار گواهی بهداشت و سلامت محصولات کشاورزی از کشور شده است.
زارعی گفت: مصرف چهار نوع خانواده سم در محصولات کشاورزی توسط کشور روسیه ممنوع اعلام شده و از واردات محصولاتی که از این سموم در آنها استفاده شده، جلوگیری میشود.
وی ادامه داد: اطلاع رسانی لازم در این خصوص به تولیدکنندگان محصولات کشاورزی استان مرکزی توسط سازمان جهاد کشاورزی استان انجام شده و به تولید کنندگان اعلام شده دارا بودن گواهی سلامت و بهداشت از لازمههای مهم صادرات محصولات کشاورزی به کشور روسیه است.
مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان مرکزی با یادآوری فعالیت یک شرکت صدور گواهی سلامت محصولات کشاورزی در استان افزود: این شرکت متشکل از ۱۲ نفر وظیفه رصد و نمونهبرداری از محصولات گلخانهای و ارسال به آزمایشگاه را برعهده دارند.
زارعی گفت: جواب این آزمایشها برای صادرات محصولات کشاورزی استان مرکزی به روسیه، به این کشور اعلام می شود.
وی ادامه داد: امید است با رایزنیها و پیگیری وزارت جهاد کشاورزی زمینه صادرات فلفل دلمهای به کشور روسیه فراهم شود.
استان مرکزی با وجود صنعتی بودن در زمره ۱۰ استان نخست کشور در بخش کشاورزی است که ۹۰ هزار بهرهبردار شامل ۲۰ درصد شاغلان استان در این حوزه فعال هستند.
۶۷۰ هزار هکتار اراضی باغی و کشاورزی در استان مرکزی وجود دارد که یک و ۲ دهم درصد تولیدات کشاورزی مازاد بر نیاز استان به سایر مناطق ارسال میشود.
این استان رتبه اول در تنوع تولید گل و گیاهان زینتی، رتبه دوم تولید گلها شاخه بریده، رتبه سوم در تولید گل و گیاهان زینتی، رتبه دوم سطح زیر کشت و تولید انار کشور، رتبه ششم تولید پسته، مقام هشتم تولید گل محمدی، مقام نهم در تولید انگور، رتبه سوم در تولید لوبیا و رتبه پنجم در تولید جو را به خود اختصاص داده است. منبع: ایرنا