کد خبر: 6322 | تاریخ انتشار:01 ژانویه 2016 | نویسنده: آرتمیسا جهانی
چوبر نیوز – محمد هزاری، شاید بسیاری از آذری ها افسانه و داستان « قاچاق نبی » را سینه به سینه از گذشتگان خودشنیده باشند. داستانی از دلیرمردی و جسارت یک ایرانی که در مقابل زورگویان سر خم نیاورد اما در نهایت اسیر نیرنگ دوست صمیمی خود شد. « قـــاچاق نبی » یک شخصیت مبارز و ظلم ستیزی بود که در دورا حکومت تزارها, مبارزات دهقانی را رهبری میکرد. پدر نبی تهی دستی بود که یک خانواده هفت نفری را سر پرستی میکرد. نبی نیز نزد ثروتمندان و مالکان به چوپانی می پرداخت هنگامی که نبی شانزده ساله بود ارباب، پدرش را زیر کتک می گرفت روزی زیر کتک های ارباب پدرش نیمه جان روی زمین می افتد. نبی به ارباب حمله می کند ولی با شکایت ارباب نبی را دستگیر می کنن.حکومت تزاری او را به اردوی کار اجباری محکوم می کند .نبی از آنجا فرار می کند. و بعد از این که آبها از آسیاب می افتد نبی از غربت باز می گردد پدر و مادر به فکر عروسی وی می افتند که شاید از این راه آرامش از دست رفته را بازیابند و روح عاصی او اندکی آرام گیرد. نبی» دلداده دختری به اسم « هجر» بود اما پدرهجر مخالف ازدواج انها بود دو دلداده دست در دست هم فرار می کنند ، پدر «هجر» ناچار، به وصلت آنان رضایت می دهد .
زندگی، روالی عادی به خود می گیرد و اما وقتی مادرش « گوزل» مورد تهدید امنیه ها قرار می گیرد نبی با آنان در می افتد ، با شجاعتهایش مشهور میشود و به مبارزان فراری می پیوندد . آوازه ی « قاچاق ننی» در ایل و تبار می پیچد و هرجا که ظلم خان ها و اربابان ، دمار از روزگار مردم درمی آورد او یکه تاز میدان می گردد و با حمایتی که وی از ستمدیدگان می نماید مورد حایت مظلومین قرار میگیرد ، و در قلب مردم جای خود را هر روز وسیع و وسیع تر می یابد . دهقانان او را در میان خود می پذیرند و او هر از گاهی را در دهی می ماند و نام و نشان او از حکومتیان مخفی نگاه داشته می شود. همسر وی «هجر» شیرزنی شجاع و شیفته زرم و دلیری که دور از ایل و تبار به روی زین اسب و دوشادوش قاچاق نبی به مبارزه می پردازد.
امنیه ها و مأموران حکومتی تزار روسیه ،با همدستی مالکین و فئودال ها ، هرجا که خبری از نبی می یابند ، قشون و افرادشان را به دستگیری او راهی می سازند و اما قاچاق نبی چون عقابی سرافراز از خطر می گریزد. در سیر مبارزه ، قاچاق نبی به مبارزی شکست ناپذیر تبدیل می گردد با توطئه ای سازمان یافته «هجر» را دستگیر میکنن تا از این طریق بتوانند نبی را به دام بیندازند نبی به کمک یارانش همسر خود را نجات می دهد . کینه ی خصم ، از نبی آنچنان اوج می گیرد که از هیچ حیله ای برای کشتن وی فرو نمی مانند تا اینکه از مکر و فریب یک زن برای قتل نبی استفاده میکنن. زن مکّارِ”شاه حسین” یکی از یاران نبی را با طلا و جواهرات گول می زند و روزی که نبی میهان آنان است ، او به دروغ مدعی آزار نبی به خود می شود و شاه حسین از این ادعای دروغ چنان می آشوبد که تفنگش را برمی دارد و پنهانی منتظرنبی می ماند . قاچاق بنی که بی خبر از همه جا با خیل یارانش سوی خانه ی رفیق می آمد هدف تفنگ شاه حسین قرار می گیرد و گلوله ها چنان کاری و عمیق بر دلش می نشینند که تنها مجالی می یابد چنین سخن گوید : « ای دوست ، ای نامرد برای چه کشتی مرا؟ من که خاک پای تو بودم ! چرا گذاشتی نامردمان و غداران به آرزوهایشان چنین آسان برسند؟ … آی هجر ! ای زیباترین سوگلی دیار! کجایی که یارت را کشتند !؟نبی ات را کشتند ! در غربت، آن هم یک رفیق … ای مردمان ، ای یاران، نبی را کشتند ! نبی را که فدایی ایل و تبار بود و فریادرس بیچارگان ! … دشمنان هرگز دل این کار را نداشتند … یک عزیز… یک دوست مرا کشت ! یک … » با مرگ “نبی” یارانش به خونخواهی بپا خواسته و” شاه حسین “و زن نابکارش را کشتند و اما نامهای” نبی و هجر” ماندند تا در دلها، زیستنی دگرگونه آغاز کنند .
بدین ترتیب نبی در سال هزار و سیصد و سیزده هجری قمری با همکاری ماموران تزاری و خودفروختگان روسی نفوذ یافته در بین حکومت محلی قاجار در یکی از روستاهای اورمیه به قتل رسید ، اما دلاوریهای او به افسانه ها پیوست . به نام قاچاق نبی سروده ها و اشعار زیادی سروده شده است:
بوز آت سنی سر تؤوله ده باغلارام قیزیلدان گوموشدن سنی ناللارام اگر منی بو داعوادان قورتارسان آند ایچیره م مخمل آلیب چوللارام نبی نین بوغلاری ائشمه ائشمه دی پاپاغی گولله دن دئشمه دئشمه دی نبی نین آتینی هئچ ات کئشمه دی قوی سنه دئسینلر آی قاچاق نبی دیوانی یئریندن اوینادان نبی گون گلیبدی گون اورتانین یئرینه هجر خانیم قالخدی آتین بئلینه اشرفی مورواری دوزوب تئلینه قوی سنه دئسینلر آی قاچاق نبی دیوانی یئریندن اوینادان نبی
آزری بازی استالین رو جمع کنین ما تورکیم و اهل آزربایجان
سلام. عالی بود،با ذکر منبع عالی تر میشد
فاشیست فارس بیشرف بیز تورکوخ آنلادون؟؟ سیز فاشیسم روس نوچه سیسوز همون پوتین بیشرف نوچه لری
اگر اشتباه نوشتی آذری اصلاح کن اگر به عمد نوشتی قورومساق تر از تو دیده نشده ،ترک آذربایجان نه آذری
شرفسیزلر دونیاسیدی سنده تخصیر یوخ