به گزارش چوبرنیوز، حدود ۱۰ سال از تبدیل روستای چوبر به شهر ساحلی و توریستی چوبر می گذرد. شهری که نخستین سالهای شکل گیری آن مصادف با عملیات اجرایی بزرگترین پروژه عمرانی منطقه غرب گیلان، یعنی دوبانده کردن جاده تالش به آستارا بود.
این جاده که در ابتدا از آستارا عریض تر شده و به سمت تالش در حرکت بود، در بخش ها و روستاهای کنار جاده باریکتر و لاغرتر میشد. توسعه شهر های تازه تاسیس که همت مردم و شهرداران جوان بهمراه شوراهای محلی را می طلبید، همزمان شد با عقب نشینی اجباری بازاریانی که املاک آنها در محدوده تعریض جاده قرار داشت. به هر نحوی بود با کش و قوس فراوان این تعریض انجام شد . این کش و قوس نه فقط در لابلای مصوبات شورا در قالب قوانین شهرداران جوان به مردم روی خوش نشان نداد بلکه ورود اداره راه و شهرسازی آستارا بطور جدی در مسئله تعریض و نوسازی جاده صدای شهرداران را هم در آورد. و از همه بیشتر صدای شهردار چوبر به نسبت حساسیت هایی که بین روسای این دو ارگان دولتی بوجود آمده بود شدید تر شد و حتی شهردار در مصاحبه های خود رییس اداره راه و شهرسازی آستارا را سنگتراشی قلمداد کرد که مانع اجرای طرح های توسعه ایی در چوبر می شود. از طرف دیگر انور بی نیاز، شهردار سابق چوبر و رییس فعلی اداره راه و شهرسازی آستارا، با تاکید بر توسعه اصولی پروژه های عمرانی جاده ایی از جمله دور برگردان چوبر، احداث این میدان را غیر کارشناسی شده و بدون طرح و نقشه هندسی و فاقد اصول فنی و ایمنی دانسته و با استناد به نامه فرماندهی پلیس راه تالش – آستارا مانع از اجرای آن شد.
میدانی که با تلاش فراوان و صرف هزینه گزافی در مرحله بهره برداری بود به یکباره و در میان بهت و حیرت همگان تخریب و حتی سنگ های دور چین آن نیز جمع آوری شد. این عمل عاملی برای درگیری بیشتر شهرداری با اداره راه شهرستان آستارا شد. با این حال هنوز از میزان خسارت و حیف و میل بیت المال که برای ساخت و تکمیل و تخریب این میدان صرف شد، اطلاع دقیقی در دست نیست، اما شهرداری مصمم شد تا با اصلاح طرح و نقشه قبلی نسبت به از سرگیری ساخت و تکمیل مجدد میدان، و آماده سازی آن برای افتتاح در هفته دولت ، بخشی از عملکرد خود و توسعه چوبر را به رخ حریفان بکشد. میدان چوبر که ابتدا زمزمه هایی برای نامگذاری آن بنام “میدان کیوی” بهمراه نمادی از مهمترین محصول اقتصادی منطقه بر بالای آن به گوش می رسید، همزمان با تغییر طرح و نقشه به نام میدان امام حسین (ع) تغییر یافت.
حرف و حدیثها در مورد این میدان همچنان ادامه دارد. میدانی که پس از تخریت، سوژه طنز و گپ و گفتمان مردم کوچه و بازار شد و حتی یک رهگذر با نصب پلاکارد در وسط میدان تخریب شده آن را ” پارا میدان” لقب داد تا سوژه طنز شبکه های اجتماعی پر رنگتر شود.
و حالا پس از گذشت یک سال و اندی “پارا میدان” تکمیل و افتتاح شد. ضمن تقدیر و تشکر از اقدانات شورای شهر و شهردار به جهت توسه طرحهای عمرانی شهر و همچنین حسن نیت و دلسوزی رییس اداره راه و شهر سازی آستار، به جهت جلوگیری از پروژه ایی غیر استاندارد که به گفته خود وی با اجرای طرح قبلی ممکن بود امنیت شهروندان به خطر افتد، حال باید نشست و هزینه های صرف شده برای این پروژه را برآورد کرد که چه مقدار بودجه، سرمایه انسانی و وقت صرف ساخت ، تخریب ، و تکمیل مجدد آن شد. هزینه ایی که از بیت المال یعنی از جیب تک تک شهروندان رفت./علیرضا شوکتی
نگران نباشید دو روز دیگر دوباره خرابش میکنند.
چون پولهایشان ته می کشد و لازم است بیت الامال کمکشون کند.