همچنین همان سال با شرکت در مسابقات راپمی ( کشورهای حوزه خلیج فارس ) بعد از کویت من از ایران دوم شدم که از طرف معاونت وقت رییس جمهور ، خانم ابتکار تقدیر شدم.
قبولی در دانشگاه هنر تهران سکوی پرتاب من به سمت صدا و سیما شد و از سال ۸۱ وارد باشگاه خبرنگاران جوان شدم که در ادامه هم همزمان با ادامه تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد در رشته علوم ارتباطات دانشگاه صدا و سیما بعنوان مجری برنامه مثلث شبکه خبر و هم اکنون هم برنامه اقتصادی تیمچه را برای شبکه خبر کار میکنیم.
آیا علاقه مندی به حرفه خبرنگاری تنها انگیزه شما برای انتخاب این شغل بود یا اهداف دیگری نیز داشتید؟
من در بچگی چنان علاقه ایی به اخبار تلویزیون ، مطبوعات و روزنامه داشتم که به خانواده ام میگفتم بجای هدیه یا اسباب بازی برایم مجله یا روزنامه بخرند. چون مطبوعات آن زمان کمیاب بود، صفحات رنگی مجلات یا روزنامه کهنه هایی که موقع خرید وسایل روزانه خونه، به این اقلام می پیچیدند من درخانه جدا کرده و کنار هم می چیدم که بخوانم. بطور کلی علاقه شدیدی به اخبار و گزارش های خبری داشتم و هنوز هم با اشتیاق کارهای موفق و گزارشهای تصویری و ایرانی و خارجی بخصوص کارهای ” پروفسور نایل فرگوسن ” را با جدیت دنبال میکنم.
آیا ماهیت حرفه خبرنگاری ویژگی ها و اهمیت آن برای مردم و مسئولان به اندازه کافی شناخته شده هست؟
نه بطور کامل. هنوز در کشور ما خبرنگاران به جایگاهی که باید باشند نرسید ه اند . برخی نگاهها و دروازه بانی ها باعث شده خلاقیت خبرنگاری مغمول واقع شود.
وضعیت استان گیلان به لحاظ انجام کارهای خبری و رسانه ای نسبت به دیگر استان ها چگونه است؟
از نظر مطبوعات، فکر میکنم استان گیلان در سطح کشور، جزو سه استان برتر رسانه ایی کشور باشد و میزان علاقمندی و استقبال مردم گیلان هم به نسبت بیشتر هست شاید این بخاطر وجود سیاستمداران و فرهیختگان علمی است که در این استان زیسته اند. بزرگانی چون میرزا کوچک نیما یوشیج و … که بطور ضمنی در ارتقاء سطح سواد رسانه ای و مطبوعاتی منطقه گیلان موثر بوده اند.
سیاست های کلی دولت در رابطه با خبرنگاران از نظر شما چگونه است ؟ آیا دولت حمایت و توجه لازم را از این قشر به عمل می آورد؟
بله سیاست های دولت حکایت از همراهی با خبرنگاران است بطوریکه پس از استقرار دولت به ارگانهای ذیربط بخشنامه ایی صادر شد مبنی بر عدم تعقیب و شکایت از خبرنگاران نمونه واضح آن در سازمان میراث فرهنگی بود.
من در دوره ایی رابط خبری میراث فرهنگی و صدا و سیما بودم این سازمان در دوره های گذشته یکی از پرحاشیه ترین و خبر ساز ترین ارگانهای دولتی بود و خبرنگاران زیادی بخاطر برخی خبرهای منتشره از طرف سازمان میراث فرهنگی، دچار مشکل شده بودند که در دولت جدید تمام اون پرونده ها و شکایات بدور ریخته شد و خبرنگاران اکنون بدون هیچ محدودیت و مشکلی سخت ترین گزارشهای خود را تهیه میکنند.
من فکر میکنم این اتفاق خوشایندی است که امروزه در حوزه خبر و رسانه اتفاق افتاده است شفافیت آگاهی و دانستن حق شهروند است که در بازه حق “جریان آزاد اطلاعات” در حال شکل گیری است.
به عنوان یک خبرنگار برای جوانانی که به تازگی قصد ورود به این حرفه را دارند چه توصیه ای دارید؟
حرفه خبرنگاری بنظرم سخت ترین و پرخطرترین فعالیت های انسانی در دوران مدرن است. سالها پیش همکاری ذاشتیم که در جریان جنگ بوسنی هرزه گوین و سارایوو صحنه هایی از کشتار را دیده بود که وقتی برگشت بکلی روحیه اش عوض شد و نه تنها شغل خود را از دست داد بلکه دچار بحران های شدید روحی شد.
منظورم این است که شاید ما در ظاهر یک خبرنگار مشهور و چهره را بشناسیم اما در پشت این چهره ممکن است مسائل روحی، تصاویر ذهنی، خاطرات و تعهدات اخلاقی، تهدید، ارعاب ، شکنجه و … نهفته باشد.
میخوام بگم به همان نسبت که این شغل جذاب پرشور و متنوع هست به همان نسبت هم پرحاشیه و خطرناک است. شاید در ایران این خطرات کمتر باشد، اما قتل خبرنگاران تنها بخشی از چالش های پیش روی آنان در دنیا است . بنابر این دوستانی که می خواهند وارد این حرفه شوند باید بدانند که کسی برای خبرنگاران فرش قرمز پهن نمی کند اما یک اشتباه ممکن است زندگی آنها را زیر و رو کند.
به غیر از اینها کسانی که علاقمندند این حرفه را ادامه دهند حتما باید اطلاعات و سواد خبرنگاری خود را بالا ببرند سرعت دقت و صحت سه اصل مهم برای موفقیت در خبر نگاری است.
آیا از فعالیتتان خاطرات تلخ و شیرین هم در ذهن دارید؟
برای شخص من بدترین زمان حالتی است که خبر یا گزارشی را با اشتیاق کار کرده باشم اما بخاطر مسایلی چون پر شدن کنداکتور، جابجایی و دروازه بانی خبر و … پخش نشود.
با این حال دنیای خبر نگاران پر از خاطرات تلخ و شیرین است.
زیباترین خاطره ام مربوط به همان سالی ات که در عین ناباوری و در اوج مشکلات بعنوان خبرنگار برتر سال انتخاب شدم.
و بدترین خاطر ه ام مربوط به زمانی است که در جریان تهیه گزارش خبری از مناطق آب درمانی اطراف سرعین دچار مار گزیدگی شدم و بخشی از زندگی ام مدتی تعطیل شد.
حرف پایانی شما با مخاطبین؟
تشکر و قدردانی میکنم از شما فرهیخته رسانه ایی و روابط عمومی و سپاس فراوان از سایت وزین و پر محتوای تالشان نیوز که نماد اصالت و هویت مردم بزرگ و با تمدن تالش است.
برای همه مخاطبان آرزوی تندرستی و شادمانی دارم. و اینکه تک تکشان در نظرم عزیز گرامی و محترمند.
سلام
چه جالب.
خیلی حض کردم به مولا.
شاید بهترین مصاحبه شیرینی بود تو عمرم که خوندم.
دمت گرم آقا شوکتی.
چه همشهری پر کاری داشتیم و بی خبر بودیم.
دست آقای شهردار(سجاد قدرتی) هم درد نکنه بخاطر مصاحبه با این افتخار آفرین
زنده باشی بزرگوار
مفتخریم به افتخاراتت جناب علیرضا شوکتی
جناب آقای شوکتی عزیز.
با آروزی توفیق روز افزون برای شما و همه عزیزانی که برای ارتقاء و اعتلای فرهنگی جامعه و وطن خودتلاش می کنند ،نامتان ماندگارو در پناه خدواندصحیح و سالم باشید.