سالها پیش در نشستی صمیمانه با حجت الااسلام پناهیان که نماینده ولی فقیه در دانشگاهمان بود و برای خیلی ها هنوز ناشناخته بود، گفتگویی دانشجویی انجام دادم . راحت تر بگم که منم تا قبل از آن چندان شاختی از وی نداشتم و برایم همیشه سوال بود که چرا چنین شخصیتی با سن کم اینقدر برای عده ایی محبوب است. اصرار دوستان برای ترتیب و تنظیم گفتگو با وی مجابم کرد به سراغ وی بروم. برایم جالب بود که چرا جوانان اینقدر مشتاق دیدار و گفتگو با وی هستند. در آن گفتگوی صمیمانه ایی که نزدیک به سه ساعت طول کشید این نابغه فصاحت و بلاغت ، چنان زیبا و شیوا ادای مطلب می کرد که دوست داشتم ساعتها پای مصاحبه بنشینم. و آنجا بود که فهمیدم دانایی برخی ها در کنار توانایی شان در شناخت مخاطب چقدر در جذابیت و مقبولیت وی تاثیر گذار است. به هرحال کمتر کسی را امروزه می توان پیدا کرد که مقبولیت و معروفیت وی را نشنیده باشد. اما آنچه باعث شد این لید را بنویسم آشنایی با نابغه دیگر از همشهریانم، در مدتی کوتاه بود. نابغه ایی در لباس روحانیت که پله های ترقی را خیلی زودتر از آنچه انتظار می رفت طی کرده و جایگاهی ویژه نه تنها در میان جوانان و مردمان همشهری خود بلکه در قم و تهران پیدا کرده است. شخصیتی خوش بیان و خوش مشرب که این روزها پیر و جوان را مشتاقانه پای منبر میکشاند. شخصیتی محبوب و موقعیت سنج با کوله باری فضل و دانش که انسانیت در هر عقیده و رنگ و پوششی برایش پرمعناست. متن زیر گفتگویی شیرین و صمیمانه سایت چوبر نیوز با وی است که با خواندن آن بیشتر به گفته های من پی خواهید برد :
خود را چگونه معرفی می فرمایید؟
ضمن عرض سلام و درود به روح بلند و ملکوتی امام راحل(ره)’شهدای گرانقدر میهن اسلامی’ و آرزوی سلامتی و طول عمر باعزت برای مقام معظم رهبری(دام ظله) و عرض ارادت بی پایان محضر شما شخصیت فرهیخته و عموم همشهریان و جوانان با بصیرت و مهربان شهر چوبر.
بنده مجتبی نورزاد کوهساره’متولد فروردین ۱۳۶۵روستای دروارمحله شهر چوبر’دیپلم ریاضی و فیزیک در تحصیلات کلاسیک’ و مشغول تحصیل در مقطع دکتری’ عضو بنیاد نخبگان و استعدادهای برتر’ داری تألیفاتی چاپ شده و یا درحال چاپ’ همچون(لعن و ناسزا در فقه)”(جرم انگاری قاچاق کالا در فقه و حقوق)”(نکاح در اول خلقت)”(آفات آخرالزمان با رویکرد روایی)”
و مقالاتی در(چیستی’چرایی و چگونگی طلبه مطلوب)”(فرق اکراه و اجبار و تاثیر حقوقی آن)
و برگزیده کشوری در عرصه آموزش و تبلیغ در جشنواره ملی طلبه جوان موفق سال ۱۳۹۱″
و مشغول تدریس در سطح عالی حوزه علمیه قم”
کی از چوبر خارج شدید و ارتباطتان با چوبر چگونه است؟
حدود سال ۸۴ جهت ادامه تحصیل از شهر چوبر خارج شده ام* هرچند در تمام این سالها به بهانه های مختلف و در ایام متعدد در صورت وجود سعادتی جهت زیارت و ادای خدمت’ در شهر حاضر بوده ام”
و ارتباطم با چوبر یک ارتباط عاطفی و داعیانه است به نحوی که هیچ گاه خود را فارغ از دغدغه رشد و بالندگی شهر و همچنین مردم عزیز منطقه ندانسته ام”
با چه کسانی از چوبر ارتباط کاری بیشتری دارید؟
به لحاظ تعریفی که از جایگاه واقعی روحانیت از جهت نوعی مردم داری و توجه به همه اقشار جامعه است همیشه سعی در عمل به این وظیفه داشته ام ‘ لذاست که ارتباط بنده با تمام مردم شهر خصوصا جوانان که آینده سازان و ذخایر ارزشمند مملکت اسلامی مترقی ما می باشند و مسئولین و منسوبین شهر و منطقه بسیار نزدیک و آمیخته با حس تعاون و همدلی”که البته در این بین می توانم به ارتباط بسیار صمیمانه خود با برادر بسیار عزیزم جناب حجت الاسلام والمسلمین حاج فردایی ‘ جوانان موفق و بافضیلت و بصیر هییت فداییان حضرت علی اکبر(ع)’ هیئت جوانان مسجد بازار’ حوزه مقاومت بسیج شهید عزتی’ هیئات مذهبی و امناء محترم مساجد و…اشاره ای داشته باشم” طبیعتا هر ارتباطی باید زمینه ساز حل گرهی و رفع مانعی از موانع پیشرفت همه جانبه شهر عزیزمان باشد که البته با توان ناقص خودم همیشه سعی کرده ام این فاکتور اساسی را در ایجاد و پی گیریهای ارتباطی خود با افراد منطقه را لحاظ کرده باشم”
وضعیت فرهنگی چوبر را چگونه می بینید؟ آیا در این ۱۰ سال پیشرفت قابل توجهی داشته؟
بدیهی است که همیشه تبدیل روستا به شهر مولد امکاناتی شده و توسعه بیشتر فضاهای مناسب را در پی خواهد داشت.
که ما نیز البته چنین تغییر محسوسی را در سطح شهرمان مشاهده می کنیم. یعنی عنوان شهرنشینی قطعا بار ترقی مطلوبی در عرصه های مختلف را می تواند یدک بکشد.هر چند همیشه در کنار نکات قوت و مثبت ‘ نکات ضعف و آفات نیز متصور است’ که هیچگاه نباید از آنها غافل بود. به نظر بنده و البته در مقایسه نسبی شهر چوبر با دیگر شهرهای همسان مناطق پیرامون که مورد مطالعه قرار می گیرند’ می توان اذعان کرد که چوبر و چوبریان’ دارای روحیات’قابلیتها’ریز فرهنگ های سازنده و باورهای عمیق در حوزه رفتاری و اجتماعی هستند که این ویژگی توانسته است چوبر را در زمره مناطق تاثیرگذار منطقه ما قرار دهد.
لذاست که چنین فرهنگ مطلوبی اثرات بسیاری را نیز در پی داشته است. و البته محضر مبارکتان خاطر نشان کنم که این موفقیتها و داشته ها در مقابل نداشته ها بسیار اندک و ناچیز می باشد و جا برای کار و تلاش و ایجاد شهری متمدن با فرهنگ های ناب بسیار است’ که امیدواریم با اهتمام و تلاش همگانی مسیر فتح قله های موفقیت برای شهرمان هموار گردد.
موانع پیشرفت از نظر شما چیست؟
در این بین می توان به موانعی همچون نبود فضاهای فرهنگ ساز همچون محیط های مطالعاتی و تحقیقی و مراکز ورزشی مناسب جوانان’ کتابخانه و…. اشاره کرد که بسیار جای کار دارد.
فعالیت های مردمی و اجتماعی در چوبر را چگونه می بینید؟
چنانچه محضرتان اشاره شد’ چوبر با سابقه و جهش فرهنگی منحصر به فردی که دارد’ دارای فعالیتهای مردم نهاد تاثیرگذار و ابتکارات اجتماعی خاصی است که کمتر می توان چنین دغدغه ای را در میان اجتماعات دیگر مناطق مشاهده کرد. به نظر بنده چنین جهش و مشارکتهای اجتماعی’ برگرفته از تفکرات فرهنگی و دینی عمیقی است که در طول زمان در باورها و در نهاد تک تک چوبریان عزیز نهادینه شده است.
بطور مشخص بفرمایید نظرتان در مورد موسسه خیریه انفاق مهر چوبر، گروههای اینترنتی و دیوار مهربانی چیست؟
قطعا یکی از نشانه های بروز و ظهور نهادهای مردمی شهرمان موسسه ایست خیریه تحت عنوان انفاق مهر چوبر که چند سالیست در پرتو پی گیریهای برخی دلسوزان منطقه به صورت کاملا مردمی طراحی و به ثمر نشسته است به نظر بنده توانسته است در در این مدت و به حد توانشان به رفع موانع و مشکلات منطقه کمک شایانی داشته باشند. بنده ضمن تایید و باور نسبت به این موسسه بارها در ارتباطی که عزیزان متولی در آن موسسه با بنده داشته اند آنان را به ارزش کارشان که کمک به اقشار نیازمند جامعه است متذکر شده ام ‘ هرچند باور دارم کسانی که چنین اموراتی را پی گیری می کنند باید دقت لازم را جهت شناسایی افراد نیازمند و رفع بهتر مشکلات آنان از روی اخلاص و بدور از مسائل دیگر مبذول دارند تا توانسته باشیم گامهای موثرتری را برداریم.
البته در همین راستا می توانم به گروههای فعال اینترنتی مشغول در فضاهای مجازی شهرمان نیز اشاره کنم’ چنانچه بنده از نزدیک با برخی از جوانان طراح و مدیران خلاق آن شبکههای اجتماعی’ مرتبط بوده ام’ که احساس می کنم در چنین عصری که بشر محتاج وصول هرچه سریعتر اطلاعات و تفکرات و رد و بدل شدن پرسشها و پاسخهاست’ وجود چنین فضاهایی اگر به صورت صحیح و مدبرانه مدیرت گردند می تواند منشا خیری و منبع موثری برای رشد و بالندگی اسلامیت و انسانیت آحاد جامعه ما باشد.
و البته دیوارهای مهربانی نیز که چندی است به عنوان چالشی مفید و معنوی مورد توجه جامعه ما قرار گرفته است نیز می تواند روشی ابتکاری نوین و البته موثر در مسیر رساندن جامعه به یک فرهنگ عمومی ناب در عرصه رفع نیازمندیهای اقتصادی و مادی قرار گیرد.
شما پله های موفقیت را خیلی زود طی کردید و جایگاه خوبی در رشته خود دارید، بفرمایید چگونه و با چه انگیزه ایی این مسیر را طی کردید؟
البته این نظر لطف و نتیجه محبت شما و همه عزیزان و جوانان بزرگوار منطقه نسبت به این کمترین می باشد و قطعا اگر موفقیتی بوده باشد در سایه عنایات حضرت حق’ توجهات حضرت ولی عصر(عج) و انرژیهای مثبتی بوده است که از همه مخاطبان بامعرفت خود ادراک کرده ام’ بنده در همان ابتدای ورود به عرصه پر مسئولیت و البته موثر روحانیت و علوم انسانی و دینی’ سعی کردم با استمداد از عنایات خداوند مهربان هر قدمی که بر می دارم قبلش جای پای خود را مستدل به ادله عقلانی’انسانی و دینی کرده باشم تا مبادا در اثر ضعف در ارادت و حرکت پس از مدتی و پس از طی مراحلی پشیمانی از مسیر رفته حاصل گردد.واگر خداوند مهربان قبول فرمایند و لیاقتی برای این کمترین باشد’ انگیزه این حقیر در این مسیر’هم رسیدن و هم رساندن جامعه پیرامون و بالخصوص جوانان عزیز به تفکرات اسلامی’دینی و متعالی بوده است تا همه در کنار هم توانسته باشیم پله های رشد و تعالی را پیموده باشیم.
یکی از موفقیت های شما شیوه ارتباط با مردم است. آنطور که ما شنیدیم خیلی از مردم شیوه سخنرانی و بیان کلام شما را می پسندند و ساعت ها پای حرفهایتان می نشینند. فکر می کنید دلیلش چیست؟
البته باز محضرتان عرض می کنم که این مطلب حقیقتا تشویقی است از جانب تمام عزیزانی که همیشه با محبتهای خود وقت گرانبهای خودشان را جهت استماع عرائض ناقص این حقیر صرف می کنند.
بنده اعتقاد دارم زمان یک سرمایه گرانقدری است که قابل محاسبه مادی نیست’ لذاست که در طول دوران انجام وظیفه ام سعی کرده ام که اگر قرار است نیم ساعت از وقت ارزشمند مستمعین و مخاطبین خود را بگیرم’ حداقل ۶ و یا ۷ ساعت مطالعه داشته باشم تا توانسته باشم حق مطلب را ادا کرده و از مستمعین خود شرمسار نگردم.
و شاید همین نکته را بتوان دلیلی بر مطلب بیان کرد’ یعنی ارزش گذاری برای وقت کسانی که در سدد وصول به یک معرفت ناب هستند.
در سخنرانی ها چقدر به انتظارات و دردل های مردم پای منبر توجه می کنید؟
اگر اغراق نکرده باشم سعی کرده ام صد در صد مطالب ارائه شده در منابر و خطابات را طبق اصول سه گانه خطابه مفید(مخاطب شناسی’روانشناسی بیان’موضوع گزینی مناسب) بازتاب انتظارات و مطلوبات مردم و جوانان عزیز قرار دهم هرچند ضعفهای بسیاری است که امیدوارم خداوند متعال کمک کار همه ما باشد.
میگن شخصیت خیلی ها در دوره دبیرستان شکل میگرد، چقدر با خواسته ها و نیازهای افراد این دوره آشنایید؟
چنانچه حضرت امیر المؤمنین(علیه السلام) فرموده اند: که قلب جوان و نوجوان همچون زمین شخم زده و آماده است که هرچه در آن بکاری رشد کرده و درو خواهد شد؛ نسل نوجوان’ جوان و دبیرستانی نیز از حساسیتهای بالایی در زمینه تربیت اسلامی بر خوردارند’ لذاست که اکثر اتفاقات و آینده انسانها در همین برهه پایه ریزی می گردد, و طبیعتا آشنایی با روحیات و مطلوبات آنان یک اصل اساسی برای خطباء و کسانی است که مشغول ایفای وظیفه خدمتگذاری در عرصه ارشاد و راهنمایی جامعه هستند.و بنده نیز خود را عاری از ملزومات تبلیغ در بین چنین اقشار مهمی ندانسته و سعی کرده ام توجه ویژه ای نسبت به آنها داشته باشم.
مثلا توجه به روحیات و نیازهای فرهنگی و تفریحی رفاهی دختران منطقه ما چقدر با شهرها بزرگ متفاوت است؟
چنانچه در لابلای برخی مطالب بالا اشاره شد می توان در جهت بهتر شدن فرهنگ و نشر معنویت در بین چنین قشر مهمی ضمن مطالعه نیازها و سلایق و علایق نوجوانان و جوانان امروزی’ بسترهای مناسب و بهتری را برای نهادینه کردن ارزشهای دینی و الهی ایجاد کرد تا آن جامعه حساس بتوانند ضمن آشنایی با متونی ناب و انسان ساز دین مسیر بهتری را پیش روی خود اتخاذ کنند’ مدرسه و محل تحصیل نیز در مسیر تربیت محیط بسیار تاثیرگذاری است که می توان با یک برنامه مستمر و استفاده از مدرسان متخصص و دغدغه مند’ مسیر هدایتگری آنان را هموار کرد’
و البته که تفاوت ما به لحاظ نوپا بودن با شهرهای بزرگ و امکانات آنان قابل مقایسه نیست.
برای رفع این کمبودها چه باید کرد؟
قطعا نگاه کاربردی و محاسبات مدیریتی و آینده نگر و ایجاد همت و انگیزه فراگیر در بین همه مردم شهرمان و همچنین پی گیری مجدانه از مسئولین مربوطه و صاحبان مناصب جهت رفع کمبودها و موانع و یا ایجاد کمپینهای اسلامی مردم نهاد در سطح شهر و اهتمام عمومی دلسوزانه نسبت به محیط زیست پیرامونمان خواهد توانست به مرور زمان خلاهای فرهنگی را مرتفع و جامعه را به سمت یک اجتماع مطلوب رهنمون سازد.
نظرتان در باره سایت چوبر نیوز چیست؟ نقاط ضعف و قوت آن کدام است؟
در دفعاتی که از اطلاعات و اخبار آن استفاده کرده و بهره برده ام آن را یک سایت موفق ‘مفید و دارای مدیران و طراحان هوشمند یافته ام” و قطعا این موفقیت ثمره حضور شخصیتهای ارزشمند و متخصصی همچون شما بزرگوار می باشد”
و تقریبا از همان ابتدای شروع به کار سایت’ بنده در صورت نیاز از مطالب ارزشمند آن استفاده برده ام” و هر چه دیده ایم و انجام شده شایسته تقدیر جانانه است و ضعفی مشاهده نکرده ام”
و البته یک توصیه اینکه به نظر بنده’ همیشه و ضروری برای یک رسانه عمومی این است که در انعکاس مطالب باید دقت فراوان گردد تا هیچگاه زاویه ای با اصول قانونی’ شرعی و وحدت آحاد جامعه ما نداشته باشد که البته بحمدالله تاکنون همینطور نیز بوده است”
بسیار ممنون و سپاسگزارم از وقت گرانبهایی که برای مخاطبان سایت چوبر نیوز و مردم گذاشتید.
بنده نیز در پایان به نوبه خود از اینکه قابلمان دانستید تا فرصتی جهت عرض ارادت و هم کلامی محضر همشهریان عزیز داشته باشم کمال تشکر و قدردانی را داشته”و برای همه شما عزیزان و زحمت کشان عرصه فرهنگ و اطلاع رسانی و عموم همشهریان بزرگوار آرزوی موفقیت و سربلندی را دارم.
(ضمن سپاس از همه مخاطبان گرامی و حاج آقا نورزاد، این گفتگو را آقای شوکتی انجام داده بودند و لید آنرا هم خودشان با توجه به شناختی که از وی داشتند، زحمت کشیده و نوشتند، اما تنظیم و انتشار این گفتگوی جذاب و شیرین با من بوده که امیدوارم هر ایراد یا کمبودی در تنظیم داشته به بزرگواری خودتان ببخشید.)
سلام بر برادر شوکتی عزیز و خانم جهانی ارجمند
از اینکه این مصاحبه زیبا و دل انگیز را با برادر عزیز و دانشمندم جناب حجهالاسلام والمسلمین حاج مجتبی نورزاد (دام عزه) را ترتیب دادید از شما تقدیر و تشکر صادقانه را دارم.
بیش از اینها باید قدرشان دانسته شود.
باسلام و درود حضور مسئول سایت چوبر نیوز:
از مصاحبه ای که تدارک آن را از دوست گرانقدر و برادر فاضل جناب حجت الاسلام والمسلمین آقای نورزاد زیدعزه به سرانجام رساندید کمال تشکر و قدردانی را از آنجناب دارد .
وجود فضلائی همچون حجج الاسلام آقایان نورزاد و و فردائی برای این حقیر بسیار مسرت بخش و باعث افتخار هستند. کثر الله امثالهم. ان شاء الله تعالی
شناسائی علماء در تاریخ اسلام از سوی متدینین رسم دیرینه ای است که همیشه مورد استقبال قرار گرفته است . خداوند شما موید و موفق بدارد.
درباره میزان تحصیلات حوزوی (سطح ۳ یا ۴) اشاره ای نکردند.
کسی که در سطح عالی حوزه درس می دهد یا باید دکترا داشته باشد یا در حال گرفتن دکترا
بسیار عالی و قابل تقدیر ، دست مریزاد ، خداقوت