چند وقتی هست که کتابی با نام مقدمه ای بر جغرافیای شهر چوبر منتشر گردیده که با استقبال خوبی هم روبرو شده به همین منظور خبرنگار چوبرنیوز در مصاحبه ای با نویسنده این کتاب پرداخته است که در زیر می خوانید.
_ خودتان را کامل معرفی کنید؟
اینجانب سیدمهدی دانشیار متولد ۱۳۶۲ در شهر چوبر ، که تحصیلات ابتدایی را در آنجا به اتمام رسانده و از سال ۷۴ ساکن آستارا می باشم ، دارای مدرک کارشناسی ارشد در رشته جغرافیای سیاسی و هم اکنون نیز به عنوان مدرس در مدارس آستارا مشغول به فعالیت هستم.
_ جناب آقای دانشیار! اخیرا مطلع شدیم که کتاب شما بنام مقدمه ای بر جغرافیای چوبر منتشر شده، بفرمایید که این کتاب حاوی چه ساختار و محتوایی است؟
بله ، کتاب حاضر با عنوان مقدمه ای بر جغرافیای شهر چوبر تالیف که هم اکنون در دست خوانندگان گرامی می باشد. این کتاب تحقیقی دارای هشت فصل بوده که فصل اول آن مشتمل بر تعاریف و کلیات جغرافیای شهری است که خواننده محترم با مطالعه این فصل با چگونگی پیدایش نخستین شهرها و شناخت شهر از روستا و ویژگیهای شهری در مسیر مدنیت و همچنین برنامه ریزی شهری و نقش دولت ها و تصمیمات سیاسی آنها آشنا می شوند چرا که فصل مذکور با توجه به جدید التاسیس بودن شهر چوبر الزامی به نظر می رسید.درفصل دوم با عنوان جغرافیای طبیعی شهر به ساختار زمین شناسی و اقلیم چوبر پرداخته شده است. فصل سوم هم تحت عنوان منابع طبیعی چوبر ارائه گردیده که در این فصل به منابع آبی و خاکی و علل تخریب و راهکارهای علمی برای احیای جنگل های چوبر تنظیم شده. فصل چهارم با توجه به اینکه شهر چوبر شهری ساحلی بوده در این فصل خوانندگان با جغرافیای دریای خزر(کاسپین) اعم از تاریخچه ، ویژگی های اقلیمی و اهمیت ژئوپلتیکی،ژئواکونومیکی و ژئواستراتژیکی آن آشنا شده و تاثیر این دریا در زندگی ساحل نشینان این خطه در امر شیلات و ماهیگیری و مبحث زیست محیطی مطالبی ارائه می دهد. فصول پنجم و ششم حاوی مطالبی در حوزه مسایل زیستی و انسانی شهر چوبر می باشد که بیشتر به آلودگی، مخاطرات طبیعی و همچنین به سابقه تاریخی و وجه تسمیه آن و تقسیمات سیاسی چوبر طبق تقسیمات سیاسی وزارت کشور و شیوه شکل گیری سکونتگاههای روستایی و زندگی شهری در چوبر اشارت گردیده است.در فصل هفتم به آداب و رسوم و فرهنگ که با عناوینی چون نژاد-زبان-دین- مذهب –سواد و معرفی مناطق گردشگری چوبر و شخصیت های علمی-سیاسی-مذهبی(روحانیون و مداحان) ورزشکاران و اسامی شهدای هشت سال دفاع مقدس چوبر معرفی گردیده است.فصل هشتم خوانندگان با خدمات زیربنایی-پتانسیل ها و توانمندیهای شهر چوبر آشنا می شوند.بصورت جمع بندی، تالیف حاضر در حوزه جغرافیای شهر زیبای چوبر در ۱۳۵ صفحه همراه با تصاویر رنگی به زیور چاپ آراسته شده است.
_ منابع و مراجعی که از آن استفاده کرده اید چند تا است و برخی از آنها را معرفی بفرمایید؟
منابع مورد استفاده این کتاب ۲۶ عنوان بوده که از مهمترین آن می توان به پایان نامه اینجانب با عنوان “بررسی مناسبات ایران و آذربایجان در دریای کاسیین از دیدگاه جغرافیای سیاسی دریاها” کتاب مقدمه ای بر جغرافیای نظامی ایران تالیف دکتر سید یحیی صفوی مشاور مقام معظم رهبری در امور نظامی که توسط انتشارات سازمان جغرافیایی نیرو های مسلح منتشر گردیده و همچنین از کتاب های دکتر محمد تقی رهنمایی –دکتر زمردیان –دکتر حسن نامی و فصلنامه های محلی تالش و سایت های مربوط مورد استفاده قرار گرفته که دوستان اهل تحقیق می توانند جهت اطلاع از دیگر منابع به قسمت منابع و ماخذ کتاب مراجعه نمایند.
_ در نوشتن و تنظیم کتاب چقدر قوانین کپی رایت را رعایت کرده اید؟
با عنایت به اینکه این شهر جدید التاسیس بوده و منابع تخصصی در راستای این شهر نبوده است و فقط در بحث وجه تسمیه این شهر به منابعی مراجعه کرده ام که رفرنس آن در کتاب موجود می باشد.شایان ذکر است نحوه کار در این تالیف تحقیقی ، اغلب میدانی بوده و به نظر می رسد در آینده می تواند به عنوان منبع در اختیار پژوهشگران قرار گیرد.
_ آیا از مشاوره و کمک افراد دیگری استفاده کرده اید؟
همانطور که اشاره گردید کتاب مذکور بیش از ۸۰ درصد پژوهش محور بوده و بنده شخصا با حضور در منطقه تحقیق و تفحص را انجام داده ام البته در این خصوص از اهالی محترم شهر چوبر بسیار سپاسگزارم که با ارائه اطلاعات منطقه ای مرا یاری نمودند.
_ همانطور که می دانید نوشتن کتابی با این حجم هم زمان زیادی را می برد و هم نیاز به اسپانسر و تخصص لازم دارد ، آیا چنین نیست؟
بله ،درست می فرمایید همانطور که قبلا نیز یادآوری گردید اینجانب دارای مدرک کارشناسی ارشد در جغرافیای سیاسی بوده و به نوعی با روش تحقیق علمی این رشته آشنایی دارم که آن را مدیون اساتید گرامی خود در دانشگاه ها میدانم که در جمع آوری تحقیق حاضر نهایت توان علمی خویش را به کار برده ام ،البته در این خصوص خوانندگان گرامی بهتر قضاوت خواهند کرد. اما در خصوص اسپانسر و هزینه مالی کتاب ، هیچ احدی حمایت مالی ننموده و از هزینه شخصی خود اقدام به انتشار این کتاب نموده ام چرا که اعتقاد دارم علم و تحقیق خریدنی یا فروختنی نیست و اینجانب بر اساس تعلق خاطر به شهر خویش و زادگاهم چوبر در صدد خدمت فرهنگی و ارائه تصویری زیبا و حقیقی از چوبر به کل کشور اقدام به تالیف نموده ام هرچند که بعد از انتشار این کتاب افرادی از جمله مسئولینی ، مسئول وار با موضوع کنار نیامدند و در صدد سنگ اندازی بر آمده و مشکلاتی نیز در خصوص اطلاع رسانی به مردم خصوصا همشهریانم مواجه شدم ولی از آنجای که خداوند به قلم قسم یاد کرده و قلم سطر هایش را خواهد نوشت الحمدالله این کتاب هم در اختیار همشهریان بوده و یا خواهد بود.
_ نگارش این کتاب چه مدت طول کشید؟
البته با تلاش های شبانه روزی و بی وقفه تالیف این کتاب و جمع آوری مطالب آن در مقطع زمانی یک سال و اندی به طول انجامید.
_ ویژگی های خاص این کتاب نسبت به سایر کتب مشابه چیست؟
این کتاب اغلب جنبه علمی داشته و در راستای کتاب درسی جغرافیای عمومی و استان ها(گیلان) جمع آوری گردیده که می تواند مورد استفاده دانش آموزان و دانش پژوهان منطقه قرار گیرد.
_ به نظر شما این اثر می تواند به عنوان کتابی جامع درمقوله گردشگری چوبر مورد استفاده قرار گیرد ؟
بله ، همانطوری که در قسمت معرفی کتاب اشاره گردید با توجه به این که از فصل پنجم تا هشتم به صورت مبسوط به معرفی شهر چوبر و مناطق گردشگری آن پرداخته شده است ، می تواند در مقوله گردشگری مورد استفاده و بهره برداری قرار گیرد.البته در این خصوص شهرداری می تواند با ارائه این کتاب به گردشگران نقش شایانی داشته باشد که متاسفانه هم اکنون که با شما مصاحبه می کنم هیچ اقدامی صورت نگرفته و احساس می کنم ، دغدغه شهرداری تنها چیزی که نیست، بحث فرهنگی چوبر است.چرا که کتاب فوق در راستای فرهنگ چوبر بوده و تاکنون با توجه به مکاتبات صورت گرفته در بعد حمایت معنوی و مادی هیچ گونه ترتیب اثری داده نشده است که این دال بر بی اهمیتی نسبت به کار فرهنگی صورت گرفته توسط فرزندان چوبر می باشد.
_ حتما از شما انتقاداتی هم شده اگر انتقادشان مغرضانه باشد؟و اگر انتقادشان غیر منطقی باشد ؟
بله ، انتقاد شده و هم اکنون نیز هست البته اینجانب با ارائه مطالب علمی پاسخگوی انتقادات بوده ام و معتقدم انتقاد از نوع سازنده خوب است چرا که اختلاف نظر باعث پویایی یک موضوع می باشد. شایان ذکر است که غرض ورزی های سیاسی نیز بود که اغلب سیاسی و جناحی بودند و چون بنده خود را خادم علم و دانش می دانم درگیر موضوع نشدم ، زیرا اعتقاد دارم که کتاب و مباحث علمی جای غرض ورزی های سیاسی نیست بلکه معتقدم مسایل سیاسی هم جای خود را دارد…
_ این کتاب را چه انتشاراتی منتشر کرده است؟و چگونه می توان آن را تهیه کرد؟
کتاب فوق توسط انتشارات نگین سبلان به چاپ رسیده که در لوازم التحریرها و کتاب فروشی های سطح شهر چوبر و تالش و آستارا قابل تهیه می باشد.
_ آیا کار های دیگری در دست تهیه دارید؟
بله ، مقالاتی در دست تهیه نیز دارم که هم اکنون در حال جمع آوری مطالب علمی آنها برای ارائه در همایش های ملی می باشم.البته بعد از انتشار این کتاب دوستانی از شهر حویق به اینجانب مراجعه نموده و خواستار تالیف چنین کتابی برای شهر خود هستند که ان شا الله در آینده به این مورد هم خواهم پرداخت.
_ نظر شما درباره سایت چوبرنیوز در خصوص انتشار اخبار چگونه است؟
با عنایت به اینکه عوامل سایت چوبر نیوز فرزندان چوبر می باشند و به نوعی تعلق خاطر به این شهر دارند قطعا مطالبی از نظر ایشان دور نمی ماند و بدون هیچ دخل و تصرفی واقعیت ها را عنوان می دارند که جا دارد در همین جا از آنان و دیگر دوستانی که با این وب سایت خبری همکاری می نمایند تشکر کنم.
_ در پایان اگر صحبتی دارید بفرمایید؟
خیر صحبت خاصی ندارم در پایان از بخشدار بخش حویق و همکارانشان نسبت به پاسخ گویی به مکاتبات اینجانب و حراست شهرداری و همچنین شما و سایر همکارانتان کمال تشکر را دارم. “خدایا چنان کن سرانجام کار توخوشنود باشی و ما رستگار”
.
امیدواریم همچین جووناییی شهر ما( چوبر) رو از جنبه فرهنگی در سراسر ایران عزیزمان مطرح کنن
آقای دانشیار تشکر وسپاس فراوان
بسم الله الرحمن الرحیم
جناب آقای سیدمهدی دانشیار ، باسلام و تحیت ، نگارش کتاب “مقدمه ای برجغرافیای شهری چوبر ” و خلق این اثر زیبا و قشنگ و زحمات روز وشب را به شما و همه نقش آفرینان در آفرینش و نشر آن شادباش و تبریک می گوییم و این خدمت فرهنگی و پر جاذبه را می ستاییم و ارج می نهیم .
توفیق روزافزون شما و همه اصحاب هنر و فرهنگ و ادب را آرزومندیم و حمایت مسوولان کشور و استان و منطقه را از این گونه خلاقیت ها و هنروری ها را انتظار می بریم.
یک جهان سپاس
با عرض سلام خدمت استاد بزرگوار و زحمت کش.. با مطالعه ای که در سخنان شما داشتم واقعا افتخار کردم که شاگرد همچین استاد بزرگواری بوده ام و همچنین سخنان شما کاملا درست و بدون شک در رتبه های بالا جای دارد کاش استادانی مثله شما همیشه در صحنه باشند تا جامعه هیچ وقت به مشکل بر نخورد
با عرض خسته نباشید به استاد عزیز و گرامی سید مهدی دانشیار . کم هست واقعا کم هست کسایی که همه جوره در خدمت دیگرانند و همه جوره از روستا ، شهرو. . خود که در ان جا متولد شده اند رو همه جوره از جنبه فرهنگی در سراسر ایران بزرگ و حتی در جهان مطرح کنندواقعا تبریک میگویم به این بزرگوار که همه جوره از این شهر حمایت و اموخته هایش را در کتابی با عنوان ( مقدمه ای بر جغرافیای شهر چوبر ) مطرح نموده .
با سپاس از لطف و نظر شما دوستان گرامی