چوبر چوبر
چوبر
چوبر
چوبر
چوبر
چوبر
چوبر

آغاز صادرات کیوی از اول مهر / صادرات دیرهنگام کیوی ضربه به تولید ملی است
گرفتن پرینت
کد خبر: 10547  |   تاریخ انتشار:07 سپتامبر 2025   |   نویسنده: علیرضا شوکتی

در حالیکه به دلیل شرایط اقلیمی کیوی استان گیلان زودرس بوده و زودتر از سایر استانها باید برداشت شود، ممانعت از صادرات، به تولید این استان خسارات می زند.

به گزارش چوبر نیوز، سطح زیر کشت کیوی در سه استان شمالی کشور ۱۵ هزار و ۸۰۰ هکتار و تولید آن ۴۳۶ هزار تن در سال است که تولید کنندگان ایرانی بعنوان چهارمین تولید کننده کیوی در جهان بطور متوسط سالانه حدود ۲۰۱ هزار تن کیوی به ارزش ۱۱۶ میلیون دلار از کشور صادر می کنند.

با این حال عدم برنامه ریزی در صادرات این محصول، هر ساله مشکلاتی را برای تولید کنندگان ایجاد می کند که در دراز مدت بر تولید و صادرات این محصول تاثیر می گذارد.

ایرج میرزایی یکی از تولید کنندگان بزرگ کیوی در گیلان است که می گوید: بیش از نیمی از کیوی تولیدی ایران در گیلان تولید و هر ساله با صادرات به کشورهای اوراسیا، هند و امارات، یکی از منابع ارزی ما را تامین می کنند اما ممانعت از صادرات آن در ۱۵ شهریور ضربه سنگینی به کشاورزان می زند.
او اضافه می کند که از ۱۰ سال پیش با صدای بلند داریم داد میزنیم که به دلیل تنوع اقلیمی کیوی گیلان زودرس بوده و زودتر از سایر استانها برای صادرات آماده می شود اما برخی افراد سودجو مانع صادرات کیوی در ۱۵ شهریور شده و به کشاورزان ضربه می زنند.

میرزایی می گوید: به دلیل ورزش بادهای گرم ساحلی و شرایط آب و هوایی برداشت محصول در گیلان زودتر از مازندران و گلستان اتفاق می افتد اما وزارت جهاد کشاورزی بدون توجه به خواسته تولید کنندگان صادرات این محصول را به تاریخ ۱۵ مهر موکول می کند.

علی صفرزاده دیگر تولید کننده کیوی در استان گیلان می گوید: ما بارها این موضوع را صورتجلسه کرده و در برنامه های تلویزیونی و رسامه ایی و حتی در نشست های تخصصی به گوش مسئولان رساندیم که صادرات دیرهنگام کیوی چقدر ضربه به تولید ملی می زند اما هنور راهکاری برای رفع این مشکل ارایه نشده است.
او می گوید: کیوی گیلان و بخصوص غرب گیلان زودتر از کیوی مازندران به مرحله برداشت و صادرات می رسد و تا ۱۵ شهریور آماده صادرات می شود اما گمرک مانع صادرات آن شده و این باعث هزینه های اضافی برای کشاورزان به جهت نگهداری محصول می شود.

زهرا جلیلی‌ مقدم مدیرکل دفتر میوه‌های گرمسیری و نیمه‌گرمسیری وزارت جهاد کشاورزی با اشاره به رعایت استانداردهای بین‌المللی و کشورهای هدف در توسعه صادرات و اجرای عملیات خوب کشاورزی GAP در بهبود کمی و کیفی محصول می گوید: در میوه کیوی، زمان برداشت و زودرسی، شاخص طعم، رنگ گوشت، عملکرد، رایحه مطلوب با ظاهری بازارپسند حائز اهمیت است و دلیل ممانعت از صادرات، درخواست اتحادیه های استانی برای حفظ بازارهای هدف است.

همه این ها در حالی عنوان می شود که عبدالله مهاجر دارابی عضو هیات رئیسه اتاق ایران می گوید: در نشست سه استان شمالی توافق کردند که برداشت کیوی از اول مهر آغاز و صادرات آن از ۱۵ مهرماه باشد.

او تاکید کرده که گمرکات شمالی موظف شدند که نسبت به تاریخ‌های اعلام‌شده مسئولیت‌پذیر باشند. پیش از زمان اعلام‌شده، صادرات محصول کیوی تخلف صادراتی منظور شده و صادرات به هر دلیلی قاچاق است.
اظهارات وی در حالی بیان می شود که هنوز هیچ سندی از توافق اتحادیه های استانی برای ممانعت از صادرات کیوی قبل از ۱۵ مهر که نماینده هر سه استان شمالی آنرا تائید و امضا کرده باشند منتشر نشده است.
صالح محمدی رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان گیلان در پاسخ به اینکه مستندات ممانعت از صادرات کیوی قبل از ۱۵ مهر چیست و چه کسانی آنرا تائید کرده اند گفت: طبق برنامه ریزی ها ما با توجه به تنوع اقلیمی و زودرس بودن کیوی در این استان، صورتجلسه ای تنظیم کرده ایم که بزودی در معاونت باغبانی وزارتخانه ارایه می شود تا صادرات این محصول از اول مهر طبق روال انجام گیرد. پایان//شوکتی

 


برچسب‌ها:

دیدگاه شما

( الزامي )

(الزامي)




© تمامی حقوق متعلق به چوبرنیوز می باشد. طراحی شده توسط: علیرضا دبیری و ماهر طهماسبی گروه توسعه نرم افزاری آیاز